tisdag 27 maj 2008

Look beyond the picture...


Här är en rätt som bjöds på tidigare i vår. Av någon anledning ser det som var fantastiskt gott helt motbjudande ut på bilden. Lax-skinn på kanten + post-gravid-mage i bakgrunden hjälper ju inte heller till att boosta den kulinariska upplevelsen, så ni måste helt enkelt pröva receptet själva. Här kommer det:

0,5 kg lax, benfri

Fetaostcreme:

2 dl matlagningsyoghurt
200 g fetaost
1 tsk rosmarin
salt och peppar

Rödbetsrisotto:

0,5 l grönsaksbuljong
400 g färska rödbetor
2 msk smör
3 msk olivolja

0,5 dl parmesanost, riven
2,5 dl avorioris
1 st gul lök, finhackad
1 st vitlöksklyfta, finhackad


Tillagning:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala rödbetor och lök. Skär dem i små bitar. Fräs dem tillsammans med vitlök i olivolja. Använd en vid kastrull. Rör ner riset och häll på lite buljong i taget. Låt risotton puttra på svag värme i ca 20 minuter och späd eftersom med mer buljong tills att riset är genomkokt.

2. Mosa undertiden fetaosten och blanda med yoghurt och rosmarin. Smaka av med salt och svartpeppar.

3. Lägg laxen på ett oljat ugnssäkert fat. Bred på fetaoströran på laxbitarna. Stek i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Rör ner smöret och parmesanosten i risotton och smaksätt med salt och peppar.

4. Servera den gratinerade laxen med rödbetsrisotton. Räcker till 4 pers.

Inga kommentarer: