lördag 11 oktober 2008

Fläskfilé med saffranspasta och örtparmesan

Nu var det längesen jag gjorde ett inlägg här - men nu! Här kommer receptet på enkel o god mat att lyxa till det med på fredag eller lördagkvällen!
Receptet kommer ursprungligen från Allt om Mat. Tyvärr hittar jag ingen fin bild och själv glömde jag ta en nu i kväll när vi åt detta. Jättegott!

Till 4600-700 g fläskfilé
1-2 msk kinesisk soja
1-2 msk olivolja
1/2-1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
1-2 msk smör till stekning

saffranspasta:
250 g tagliatelle
1 stor morot
1/2-1 zucchini
1/2 purjolök
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 pkt saffran 0,5 g

örtparmesan:
3 dl grovriven parmesan
1/2-1 kruka grovhackade basilikablad
1/2 dl hackad gräslök
1/2 dl hackad persilja
1-2 pressade vitlöksklyftor

Putsa fläskfilén helt fri från hinnor och skär den i 1 1/2-2 cm tjocka skivor. Pensla köttet med sojan och därefter olivoljan. Låt stå i rumstemperatur medan du gör i ordningpastan och parmesanen. Pastan: Skär grönsakerna i tunna långsmala strimlor (till morot och zucchini funkar det bra att använda potatisskalare till att skära remsor). Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt grönsakerna koka med 1-2 minuter på slutet. Låt allt rinna av ordentligt i ett durkslag. Finfördela salt och saffran i en mortel och blanda med 3 msk olivolja i en stor stekpanna. Tillsätt pastan och grönsakerna och sväng runt det hela några sekunder på het platta. Örtparmesan: Grovriv osten och hacka de färska örterna. Blanda i en skål och smaksätt med pressad vitlök och lite nymald peppar. Hetta slutligen upp en stekpanna och låt smöret bli brynt. Krydda och lägg i fläskfiléskivorna och stek dem hastigt, ett par minuter på varje sida. Lägg upp pastan, lägg på köttet och strö över örtparmesan.

Inga kommentarer: